duckit 2010.12.12. 14:24

A zátony (The Reef)

 
Kék víz, pálmafa, homok.... hajótörés.
 
Luke (Damian Walshe-Howling) hajókirándulásra hívja barátját Mattet (Gyton Grantley) és barátnőjét Suziet (Adrienne Pickering) Londonból.  Matt húga Kate (Zoe Naylor), aki korábban Luke barátnője volt Sydneyből érkezik hozzájuk. Édesnégyes.
Warren (Kieran Darcy-Smith) tengerész vitorlásával elindulnak egy gyönyörűnek igérkező tengeri piknikre. 
Hazafelé tartva azonban a hajójuk zátonyra fut, léket kap és felborul. Válaszút elé kerülnek. Luke szerint észak felé kell úszniuk, ahol elérik a Turtle Island-et, mivel az áramlat a hajót egyre messzebb sodorja a partoktól. Warren viszont, aki tapasztal horgász azt javasolja, maradjanak a felborult hajón, várják meg a segítséget, mert a víz cápáktól hemzseg.
Ez első variácót megfogadva a négy barát együtt próbál kiúszni a szigetre, hátrahagyva a tengerészt.
 
Nézegettem már ezt a filmet korábban, hogy cápás, meg, hogy  "true story", de valahogy mindig kihagytam. Most visztont, hogy megnéztem nem is volt semmi bajom vele.
 
Izgalmas, feszült, klasszul felépített alacsony költségvetésű film. Ami nagyon tetszett benne, hogy a cápa nem gagyi CGI. Hanem valódi. Tényleg félelmetesnek tűnik, mint egy igazi ragadozó, nem éppen a szebbik fajtából. A hírekben hallható cápatámadás elkövetőit(cápáit) pont ilyennek képzelem el. Ez után a film után, tuti, hogy nem megyek búvárkodni tengerre, nem mintha tudnék.   
 
A film legjobb jelenetei azok voltak, amikor megjelent a "nagy fehér"!  
Főleg éjszaka lehetett para, egyedül kint, a végtelen sötét vízben. Nem is kell meglátni a hátuszonyt, elég ahhoz, hogy hozzád érjen valami és máris sokkot kapsz.
Még egy uszodában is félelmetes a víz sötétben, nemhogy tengerben egy éjszaka.
 
A szereplőkre nincs semmi negatív jelzőm, de nem azért mert szívesen bántanék valakit, hanem, mert tényleg "valódiak" voltak. Elhittem, hogy paráznak, nincs túljátszás, semmi extra. Valószínűleg hasonlóan reagálnék, ha ilyen helyzetbe kerülnék, (persze erre esélyem sem lesz soha) azzal a különbséggel, hogy nem biztos, hogy a vizet választom. 
Nézegettem, hogy korábban mely filmekben játszottak már, de inkább sorozatokban tevékenykedtek. Jók voltak.
 
Úgy látszik a rendező Andrew Traucki szereti a kevés szereplős filmeket, hiszen a Fekete víz (Black Water) is hasonló volt, csak krokodilokkal. 
 
A film egy nyomasztó macska - egér küzdelem, para hangulattal, emlékezetes képsorokkal.
Tényleg nagyon valósnak, igazinak tűnt az egész. Nem egy világmegváltó film, de érdemes megnézni.
Aki szerette a Nyílt tengeren (Open Water) című fimet ezt is szeretni fogja azzal a különbséggel, hogy A zátony szerintem jobban sikerült.
 
60%
süti beállítások módosítása