the_hidden_face_poster.jpgSzeretem azokat a filmeket melyek, a tucat számra gyártott thrillerekből valami újjal próbálkoznak kitűnni. Sajnos, jól belegondolva, annyira kevés már az egyedi film, mint jegesmedve az Északi – sarkon. Azonban alábbi spanyol-kolumbiai produkció oly ritka példányok közé tartozik, amik tudnak még kellemes meglepetéssel szolgálni. Kellően megdöbbenve álltam fel a film végén és elmormoltam „na, ez most jól esett” kis szösszenetet magamban. Felhívom a figyelmet, a bemutató megnézése egyáltalán nem ajánlott.

Az olasz származású karmester, Adrián (Quim Gutiérrez) és barátnője új luxusvillába költözik a kolumbiai Bogota város elhagyatott vidékére. Egy este koncertjéről hazaérkezve az ágyon hagyott videó üzenetben tudja meg, hogy szerelme Belén (Clara Logo) lelépett meghitt otthonukból, mivel másik férfit választott helyette. Mivel sehol nem találják a lányt, a rendőrség Adriánt gyanúsítja az eltűnéséért. Bánatában új kapcsolatba menekül a helyi étterem felszolgálólányával, Fabianaval (Martina García), aki viszont hamarosan fülig szerelmes lesz álmai hercegébe. Fabiana, ahogy telik az idő és egyre többször egyedül marad a házban különös dolgokra lesz figyelmes a ház egyes helységeiben. A fürdőszobában a kádban lévő víz magától fodrozódik, a csapokból suttogások hallatszanak……

the_hidden_face_6.jpgNa, hát nem minden az, aminek látszik! DE! Aki tényleg szeretné élvezni a filmet, a bemutatóját messze kerülje el, mint ahogyan már korábban a bevezetőmben említettem, mivel totál lelövik benne a „poént” és szinte nem lesz értelme megnézni! Tulajdonképpen, aki mégis erre vetemedik, az egyből tudja is majd, miről szól az egész. Akkor meg minek megnézni? Viszont, ha a kíváncsiságunkat félretesszük egészen kellemes kikapcsolódásban lesz részünk.

A film ténylegesen két részből áll. A szokásos jelen és a múlt, csak azzal a különbséggel a többi filmtől eltérően, hogy nem kevergetik annyit a múltat és a jelent, ezzel megzavarva nézőt. Itt egyből szereplőink jelen napjaival kezdünk, és ahogyan haladunk előre, bejön a képbe a film felénél a múlt és szétvágja a filmet. Majd a múltból zseniálisan megoldva beérjük ismét a jelent! Szerintem, a történetvezetésnek ez a tálalása a film egyik legnagyobb erénye a zenéjén kívül. 

the_hidden_face_8.jpgJelenben láthatjuk az összetört szívű főszereplő srácunk vívódását, ahol egy szétpiált éjszaka után összemelegedik Fabianaval az említett pincérlánnyal. A lányt nemcsak Adrián személye és tehetsége, hanem a hatalmas ház varázsa is magába szippantja, amiről viszont messziről lerí, hogy itt bizony valami bűzlik. Az a tipikus „szellemház” kicsit modernebb köntösbe bújtatva. Mielőtt nagyon megerőltetnénk magunkat a gondolkodásban, hogy mi is történt, mindenféle misztikus dologgal rémisztgetnek minket, hogy elhitessék velünk tényleg egy thrillerről van szó. A helyi rendőrök nyomoznak az eltűnt lány után, a házban megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Mire azt gondoljuk, tudjuk a megfejtést, átváltunk a múltra és azt láthatjuk, hogy mi is vezetett az ex-barátnő eltűnéséhez, ahhoz a bizonyos kamerás felvétel elkészítéséhez.  És akkor itt most stop, mert ezek a részek, melyekről már nem szabad írni…

the_hidden_face_4.jpgA film első háromnegyed órányi felvezetőjében igazából nem sok minden történik, de mégis várjuk az eseményeket annak ellenére, hogy azt gondoljuk szokásos ijesztgetős filmmel lesz dolgunk. A készítők meglepő módon meztelenkedéssel próbálják a férfinézők figyelmét a képernyőre szegezni. Tényleg régen láttam ilyen thrillert, ahol a főszereplő hölgyünket öt percenként az ágyban, kádban, zuhanyzóban láthatjuk teljesen pucéran. Gondolom, sokan megjegyzik majd a kisasszony testi adottságainak hibáit ezért most ezt kihagyom írásomból, úgyis elég szembetűnő lesz. Szinte már azt vesszük észre, hogy a másik lány ruháinak képzeletbeli levételén gondolkodunk, vajon mikor is kerül le róla. Azért megnyugtatok mindenki, aki csak emiatt folytatja a filmet, hogy eljön az a pillanat is, csak ki kell várni.

the_hidden_face_1.jpgA film lezárása meglehetősen gyorsan megtörténik. Biztos lesz olyan, akinek ez nem tetszik majd, de szerintem annyira nem volt vészes különösen annak a tudatában, hogy sejteni lehetett eleve a végét. Jó volt így és kész.  A film zenéjéről külön említést tennék, mert szerintem zseniálisra sikeredett. Volt olyan rész benne, hogy az ütemet szinte a zenével együtt vertem a lábamon, annyira komolyan döngetett. Több nap eltelt már, de még világosan emlékszem erre a jelenetre. Az egész film atmoszférájának megteremtésének lényeges eleme. Profi az egész. 

the_hidden_face_7.jpgFőszereplőink teljesen hétköznapi módon teszik az életüket, semmi kirívó pillanat nincs bennük, azon kívül, hogy én biztosan nem maradnék egyedül egy percig sem ekkora házban, különösen akkor, ha érkezik egy jó kis hatáskeltő, villámlással és mennydörgéssel megtoldott vihar.  Quim Gutiérrez (Laza esküvő) játékára nem tudok olyan jelzőt mondani, ami megmaradna az emlékezetemben később is. Vérvörös kisírt szemekkel felejti búját a lányokkal, soha rosszabb dolga ne legyen vásznon. Igazából működne a film nélküle is, annyira jelentéktelen volt. Martina García (Satanás) kisasszony nekem a fiatalkori Sophie Marceau-t juttatta az eszembe, esetleg Jessica Beil francia hasonmása lehetne még. Szóval nem lehet rá semmi rosszat mondani főként akkor, ha fel van öltözve. Clara Logo (Laza esküvő) viszont kifejezetten tetszett és még el is hitette velem szerepét.

the_hidden_face_3.jpgAndrés Baiz kolumbiai rendező úr korábban már bizonyított a kritikusok szerint a Satanás (Satan, 2007) c. filmjével, hiszem megnyerte vele Monte Carloban a legjobb film és a legjobb színész díjakat. (nem láttam még). Ez a második nagyobb filmje és bizony a fiatal rendező hozta azt a színvonalat, ami miatt érdemes lesz a következő filmjére is odafigyelni, ha megjegyezzük a nevét a későbbiekben. Saját maga írta a forgatókönyvét is, amiért szintén dicséret jár. Pont jókor jött a filmben a váltás ahhoz, hogy ne skatulyázzuk be szokványos rémisztgetős elemei miatt a „na, ilyet 100-at láttam már” kategóriába. A zenéjére külön kitértem, de itt is megismétlem, hogy igazán emlékezetes darabra sikerült. Az egész film szerintem bőven megüti a thriller műfajhoz felállított képzeletbeli mércét.   Végre egy olyan film, amiben nem kell a véres jelenetek miatt a 10 ujjunkat az arcunk elé emelni, ennek ellenére mégis működik. Okos, meglepő, feszült és megrázó film.

Azoknak ajánlanám a filmet, akik szeretik a spanyol thrillerek semmi máshoz nem hasonlítható atmoszféráját és hangulatát. Csodát és világmegváltást azonban nem kell várni, de az biztos, hogy kellemes szorongással teli estét fog okozni, amin még a film befejezése után is lehet agyalni. (azért nem olyan sokáig). Érdemes egyedül is megnézni, nem kell hozzá lekapcsolt lámpa ahhoz, hogy hatása legyen.

70%

2 komment

Címkék: thriller 70%

A bejegyzés trackback címe:

https://gonduzo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004878222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcijuli 2014.05.15. 10:54:24

Szerintem spanyol lesz az az "olasz származású karmester".
Egyébként szerintem is izgalmas film :)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2014.05.15. 11:10:20

@marcijuli: Jajj, de régen láttam. Ha elírtam sorry. Jó kis film volt.
süti beállítások módosítása