Alapjában, ha az ember kétszer egymás követő napon ugyanazt a filmet nézni, akkor vagy nincs más a tarsolyában vagy annyira tetszett neki, hogy ismételni akar. Nekem ennél a filmnél az utóbbi jött be. Ez a film tényleg fejbevágott. Nem mondom, hogy percekig, de az biztos, hogy sokáig ültem még a sötétben a film végén és gondolkodtam. Nem tudtam róla azon kívül semmit, hogy nem ő nyerte idén az idegen nyelvű Oscart. Az Egy jobb világ-ot (a győztes) még nem láttam, de az biztos, hogy nagyobb durranásnak kell lennie ahhoz, hogy ezt a filmet letaszítsa a képzeletbeli trónomról. Nagyon nehéz lesz neki.

Elhunyt anya Nawal Marwan (Lubna Azabal) végrendeletében szereplő utolsó kívánság az volt, hogy ikreit Jeannet (Mélissa Désormeaux-Poulin) és Simont (Maxim Gaudette) elküldje apjuk és bátyjuk felkutatására Közel Keletre Libanonba. Apjukat eddig halottnak hitték, bátyjukról nem is tudtak. Útjuk során felbolygatják elhunyt anyjuk  múltját, mely hatalmas titkok rejt a gyerekek számára……  

Elsőre egy jó tanács még így az elején, ajánlatos a filmet kipihenve megnézni! Nem egy feszes pörgős akciófilm. Tényleg nagyon lassú, de aki szereti a hasonló értelmes filmeket, semmiféle döcögés nem győzi le. A múltkor azt írtam, hogy szerencsés vagyok, mert két film is tetszett egymás után és itt van a harmadik, mely mindegyiknél jobban bejött. Sajnos kevesebb időm volt mostanában filmet nézni, viszont így legalább válogathattam az összeszedett listámból.

Az elején egyáltalán nem éreztem még azt az érdeklődést, ami miatt érdemes lett volna néznem, de mégis ahogy haladtam a filmmel, egyre jobban rám jött egy bizonyos izgalom, kíváncsiság, ami egészen a végig bennem maradt.  Talán egy kicsit lassan indult be, de aztán volt valami varázslat a történetvezetésben, ami teljesen levett a lábamról. Sajnos kevesen jutnak majd túl a negyedén és kikapcsolják, mert nem tetszik, mert ugye otthon megadatik ez a lehetőség, de vétek lenne megfosztani magunkat ettől a filmélménytől.

Talán ezzel nem árulok el nagy titkot, hogy két szálon történnek az események, az egyiken a múltban járunk, ahol az anya életútját követhetjük végig, a másikon pedig a két iker törekvéseit vetítik elénk, ahogyan a végrendeletben kért küldetésük teljesítésére törekszenek. A múltban láthatjuk a terror borzalmait, a muszlimok és a keresztények brutális harcait, és annak következményeit, és azt hogy a gyerekek anyja milyen dolgokon ment keresztül. A jelenben pedig a múlt eseményeinek hatását kapjuk meg a gyerekekre levetítve. Az egész egy nagy utazás és nyomozás a múlt titkainak feltárására.

Szokásaimtól eltérően igazából a filmről bármit is írni olyan értelemben vétek, hogy abszolút veszítene értékéből. Inkább csak a méltatásában veszem ki a részem, mert az nem nehéz. Ez egy csodálatos és megrázó történet, ami mellett az ember nem mehet el szó nélkül. Az egyik legjobb közel-keletről szóló alkotás, amit a pályafutásom alatt láttam.

Felejthetetlen képsorok, érzelmi megnyilvánulások, valamint irgalmatlan lassúság jellemzi a filmet. A szereplőkön elidőző kamera fájdalmukat nagyon jól érzékelteti. Közhely, de az igazság fájdalmas és néha tényleg jobb, ha nem tudjuk meg. Bár ellene meg küzdeni nehéz. Tényleg úgy gondolom, hogy van egy olyan jelenet benne, amit örökre az emlékezetünkbe vésünk. Borzalmasan valósághűen bemutatott háborús részeknél egy percig sem gondoltam azt, hogy ez csak fikció, hogy ilyen nem is létezett, hiszen annyira valósághűek ezek a jelenetek. Végül is a polgárháborúra okaira igazából nem térnek ki, nem ezzel foglalkoznak a filmben, vagy legalább is én ezt nem vettem észre. Érdekes, de egyszer sem volt kiírva, hogy melyik országban játszódik, persze enyhe földrajztudásaimmal azért kitaláltam. Kicsit nehéz volt az elején megkülönböztetni az anyát és a lányát játszó színésznőt. Elsőre úgy gondoltam, hogy egy és ugyanaz a személy mindkettő és nekem az évszámok is hiányoztak, hogy legalább tudjam, hogy melyik évben járunk. Persze azért ez nem befolyásolt semmiben.  

A két főszereplő az anya Lubna Azabal (Hazugságok hálója) zseniális. Ahogyan Azabal maga elé néz a semmibe, szinte olvassuk a gondolatát. Néma szenvedése minden esetben átjött. Pokoli úton ment keresztül. Bámulatos és lehengerlő a szerepben. A lány és a fiú Mélissa Désormeaux-Poulin és Maxim Gaudette számomra ismeretlen színészek, tökéletes oldották meg a szerepüket, kutatásuk során végig szorítottam nekik és bizony libabőrös lettem az igazság pillanatában.  

Denis Villeneuve rendezőről sem igazán hallottam eddig semmit, azonban minden téren szerintem fantasztikus dolgot hajtott végre. Büszke lehet a filmjére, nem véletlenül zsebelt be rengeteg díjat. Nagyon erős, hatásos és eredeti filmet készített, emlékezetes végkifejlettel. A fényképezése a filmnek hihetetlen látványos a maga nemében. A távolról fotózott romba döntött város képei nagyon hatásosak. A zenéjével kapcsolatban megemlítem a két betétdalt a Radiohead-től ”Like a Spinnig Plates” és a ”You And Whose Army” amit szintén eltaláltak a készítők annyira keserűen szólnak. Sajnos szintén az a kategória, amit széles közönség egyáltalán nem fog látni és ha már ezzel a néhány idevetett sorral is felkeltem az érdeklődését valakinek iránta, elértem a célomat vele, mert megérdemli ez a  mű.

Mély érzésű embereknek, akik szeretnének egy fájdalmas és megrázó drámát látni semmi esetre sem hagyják ki, mert különleges és egyben felejthetetlen filmélményben lesz részük! Garantálom, hogy nem felejtik el és örülni fognak annak, hogy ajánlottam ezt a filmet. Transformers rajongók ezt most felejtsék el.   

 90% 

A bejegyzés trackback címe:

https://gonduzo.blog.hu/api/trackback/id/tr102848795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2011.07.02. 18:20:39

Jó film, bár nekem néha nehéz volt követnem, hogy ki kicsoda és miért, meg azt sem értettem mindig, hogy ki kivel van, mivel nem tudunk meg semmit az országról ahol játszódik.
Talán ezért volt olyan hatásos.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.07.04. 16:27:42

Mivel általában sikerül haverokkal néznem a filmeket, ezért többen mindig összerakjuk!:)
süti beállítások módosítása