Lawless poszter.jpgJohn Hillcoat és Nick Cave szerzőpáros már akkor belopta magát a szívembe, mikor az Ajánlat című munkájuk után jóleső érzéssel nyugtáztam magamban, hogy bizony még a XXI. században is lehet igazán ütős westernfilmet készíteni. Ez a harmadik közös filmjük és nem titkolom, vártam már nagyon. Mivel erről a filmről számtalan remek kritika napvilágot látott, ezért csak néhány saját gondolattal próbálom az érdeklődést felcsigázni. Megérdemli a film, hogy egy kicsit én is dicsérjem. 

1930-as évek elején, a nagy gazdasági világválság idején Chicagótól nem messze, Franklin megyében éltek a „halhatatlanságuktól” elhíresült Boundurant testvérek. Forrest (Tom Hardy), Jack (Shia LaBeouf) és Howard (Jason Clarke) az tette, mint mindenki más abban az időben. Benzinkútnak és hotelnek álcázott illegális szeszfőzdét üzemeltettek meglehetősen sikeres vállalkozás formájában. A helyi Sheriff és emberei szemet hunytak efelett, hiszen mindenki megkapta a maga nyereségét ebből a gyümölcsöző tevékenységből. A mutatvány egészen addig jól működött, míg egy Chicagóból átvezényelt korrupt rendőr, Charlie Rakes (Guy Pearce) kellőképpen nagy részesedést szeretett volna lenyúlni a fivérek által remekekül felépített jövedelemforrásból….

Lawless 11.jpgDe jól esett ez a lelkemnek! Nem hiába vártam, hiszen nem csalódtam benne. Mondjuk nem ért fel az előző munkájukkal, de még így is szépen hozta az átlag feletti szintet. A film megtörtént eseményeken alapul, egy 1930-as évekbeli amerikai legendás családról szól, akik szépen meggazdagodtak a világválság idején. A Bondurantok „halhatatlanok”, ahogyan a legenda emlegette őket, térségük kicsit sem egyszerű jelenségei voltak. Az tették, amihez a legjobban értettek: szeszt főztek, ahogyan akkor nevezték holdfény whiskeyt. Ebből a tevékenységükből kapunk egy kis ízelítőt, amit a készítők összegyúrtak gengszter és westernfilm egyvelegeként. Illegális lepárlókról nem sokat tudtam eddig sem és ez a film sem kifejezettem dokumentumfilmnek készült, de legalább kicsit felnyitották a szemem, hogyan is működhetett anno, mikor alkoholt csak fű alatt lehetett kapni. Kemény NAV mentes világ volt.

Lawless 02.jpgA film meglehetősen kiszámítható, csendesen folydogáló, szépen egyenletesen felépített, szinte ki lehetett találni, mi következik a későbbiekben. Ez a lineárisan felépített cselekményszál egyáltalán nem zavart, hiszen a film a hangulatán keresztül teljesen magába szippantott. Ez a feszült hangulat szinte végig tapintható és csak egy-két jelenetig enyhül. A törvénnyel és az erkölccsel való szembenállás a film szinte minden egyes képkockáján jelen van. A keménység egész idő alatt dominál. Meglehetősen brutálisra sikeredett, amit azért a rendezőtől el is vártunk. Úgy éreztem, hogy egy bizonyos fokú kettősség jellemző a filmre. Vagy komolyan veszed vagy csak mosolyogsz rajta. Az egész film feszült, mégis van egy kis giccsesség benne. Nem tudom másképpen fogalmazva leírni.

Lawless 12.jpgMind a főszereplők, mind a mellékszereplők érdekes figurák. Forrest hallgatag ember, aki a nagypapás kardigánjában iszogat esténként moteljuk verandáján – persze a saját kotyvasztott whiskeyből. Ritkán szólal meg, de akkor is csak dünnyög vagy morog valamit az orra alatt. Ha felidegesítik, akkor viszont üt egy akkor torkost, hogy nincs, aki felállna utána. Kicsit misztikus figurára sikeredet. Ő az, aki leginkább elhiszi a családból, hogy nem eshet bántódásuk. A legidősebb testvér Howard az őrült külsejével egyáltalán nem vezet félre, mert hozza magával az örült belsőt is. Olyan, mint egy ítélet végrehajtó, egy dühöngő bika, aki csak Forrest parancsára vár. Jack, a legfiatalabb fivér és egyben a legtenyérbemászóbb, Szeretne kitűnni a két báty árnyékából és meg is tesz minden azért, hogy felnézzenek rá. Igaz ezt, nem a várt eredménnyel éri el.  Ő kuszálja össze megfelelően az eseményeket, hogy még véletlenül se jöjjenek ki jól belőle. Ábrándokat kerget, hogy egyszer ő is olyan legenda lesz, mint a híres városi gengszter, Floyd Banner (Gary Oldman), akinek ténykedését simán néztem volna még több jelenetben. Kár, hogy kevesebbet szerepelt, mint mondjuk az a nyomorult városi zsaru, Charlie Rakes. Ő olyan volt, mintha képregényből lépett volna ki. Visszataszító külsejénél csak a ripacs viselkedése volt gusztustalanabb.

Lawless 05.jpgTermészetesen nők nélkül nem élet az erdőszéli élet. Maggie (Jessica Chastain) Chicagóból érkezett, ahol korábban táncoslányként tevékenykedett egy éjszakai bárban. Amikor állásra jelentkezik, még nem is sejti, hogy nem csak a hotel kocsmájában kap pultos szerepet, hanem Forrest néhanapján meglágyult szívében is. Mondjuk nem értettem, vagy csak nem figyeltem, hogy mi ösztönözte arra, hogy elutazzon és munkát vállaljon egy isten háta mögött lévő kocsmában. Bertha (Mia Wasikowska), az amish lány Jack szívét lobbantja lángra, az apjának tiltása ellenére is, hiszen a tiszteletes úr egyáltalán nem nézi jó szemmel a kibontakozó románcot a legkisebb Bounduranttal. A legnagyobb problémák éppen miattuk keletkeznek.

Lawless 03.jpgTom Hardynak (A sötét lovag: Felemelkedés) erről az egymimikás szerepéről sokáig nem tudtam eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. Végül is elgondolkodtam, hogy ő mindig így játszik, jól áll neki és tulajdonképpen rá írták ezt a szerepet is. Nagyon jó, nagy tehetség. Shia LaBeouf (Transformers) sosem lesz a szívem csücske. Talán ebben a filmben eddig a legjobb, mikor alapban az idegesítő figurát kellett játszania. Szegény úgy kikapott az film elején, hogy öröm volt nézni. Guy Pearce (Memento) nem fogott meg az elején, azt gondoltam simán túljátssza a rá bízott karakterét. Végül is a végére egész gusztustalan lett és negatív szerepe ellenére megkedveltem hátranyalt hajával együtt. Jason Clarke (Közellenségek) is hozta azt a színvonalat, amit a többiek. Ránézésre olyan, mint a fiatalkori Jack Nicholson. A lányok szintén jók. Mia Wasikowskaról (Jane Eyre) továbbra is az a véleményem, hogy bizony szép jövő előtt áll.

Lawless 09.jpgJohn Hillcoat (Az ajánlat, Az út) ismét bizonyította azt, hogy filmjei mellett megjegyzés nélkül nem lehet csak úgy elmenni. Kategóriáját tekintve nehezen besorolható filmet készített. Kicsit visszafogottabb, lassabb, mint a korábbi művei, de a keménységéből nem vesztett. A zenészből forgatókönyvíróvá vált Nick Caveről meg az a véleményem, hogy egy zseni. Így egyszerűen. Az biztos, hogy az írásaiból nagyon jó filmeket készített rendező barátja. Külön kiemelném a film fényképezése zseniális. A gyönyör képek kiégetik a szemünket. Szívesen néztem állóképként őket. Mikor Maggie autójával a hóesésben visszafordult a Hotelhez, hozzá a zenével, bámulatos összhangot teremtett. Jól felhangosítottam a lejátszómat! Csodás darab. Persze csak annak tetszik, aki nem a techno mezsgyéjén nevelkedett. Szerintem filmrajongóknak kötelező darab.

A filmet azoknak ajánlom, akik szeretik a különös és utánozhatatlan atmoszférájú filmeket. Akik pedig szerették a rendező korábbi műveit, semmiképpen se hagyják ki, nehéz elmenni mellette. Kipihenve ajánlatos nézni és kizárólag feliratos változatban, mert főszereplőink mormogása élményszámba megy.

80%

A bejegyzés trackback címe:

https://gonduzo.blog.hu/api/trackback/id/tr814924261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása